business big

Olen viimeaikoina huolestuneena seurannut muutaman isännöintitoimiston laajentavan
toimintaansa pois varsinaisesta isännöinnistä – eli kirjanpidosta ja asunto-osakeyhtiöiden juoksevien asioiden hoidosta. Tällaisia hyvin vaarallisia isännöintitoimistoja taloyhtiöille ovat mm. Ovenia ja Talokeskus.

Viimeksi törmäsin vastaavaan laajenemiseen aiemmin hyvinkin luotettavana pitämääni joensuulaisen JIP-isännöintitoimiston kohdalla.

Toimisto järjesti äskettäin “koulutustilaisuuden”  joka oheismateriaaleineen toi esiin erittävän huolestuttavan piirteen.

Isännöintitoimisto ei ole enää isännöintitoimisto.

Kyllä siinä menee puurot ja vellit sekaisin, kun normaalin isännöinnin lisäksi lähdetään sivupoluille ja kilpailemaan muiden pienyrittäjien toimialoilla tarjoamalla “teknistä isännöintiä” ja vuokravälitystä.

Siinä syntyy aivan varmasti eturistiriitoja, jolloin varsinaisen toimeksiantajan – As Oy:n osakkeenomistajan etu unohtuu, kun ajatellaan ensin oman firman etua, vaikkapa tekemällä turhia tai ylihinnoiteltuja teknisiä palveluja taloyhtiölle.

Lisäksi uusia toimintoja tarjotaan hyväksikäyttäen muilta yrittäjiltä saatua luottamuksellista tietoa, jota saadaan esimerkiksi kilpailuttaessa urakoita taloyhtiöille.

Ovenian kohdalla on vielä havaittavissa vieläkin suurempi uhka (ja sama uhka taitaa seurata pian Joen Isännöintipalvelun asiakkaita), kun se on mukana vuokramarkkinoilla.

On näet vaara, että Ovenia isännöidessään tahallisesti nostaa asuntosijoittajien kuluja, saadakseen paremman tuoton omille kohteilleen.

Mitä asunto-osakeyhtiöt voivat tehdä tällaisessa tilanteessa?

Lain mukaan hallituksen on huolehdittava osakkeenomistajien eduista ja oltava hyvin valppaana isännöinnin suhteen. Jos isännöinti toimiston toiminta näyttää aiheuttavan eturistiriitoja, isännöintitoimisto kannattaa vaihtaa välittömästi.

Itse olen hallituksessa eräässä taloyhtiössä, jossa sanomme irti isännöintisopimuksen Ovenian kanssa päättyväksi tilikauden päättyessä 31.12.2017.