tero-eronen-2

Olen saanut palautetta ja minulta on kysytty, kuka pitäisi valita isännöitsijäksi? Se on aivan helppoa. Kilpailuta isännöinti ja valitse edullisin tarjous. Valinta muuttuu vaikeaksi vasta sitten, jos on paljon samalla sataluvulla alkavia tarjouksia. Tietysti neuvoa voi kysyä isännöintitoimistoja tuntevilta henkilöiltä. Itse olen ollut tekemisissä n. 100 isännöitsijän kanssa. Pääasiassa Kuopion ja Joensuun alueella. Lisäksi tuttuja on tullut Jyväskylästä, Kouvolasta, Lappeenrannasta ja Helsingistä. Tiedän parhaat ja huonoimmat tapaukset oikein hyvin. Suurin osa isännöitsijöistä on hyviä ja jotkut jopa oikein hyviä, mutta ikävä kyllä huonojakin mahtuu mukaan.

Aluksi kannattaa käydä isännöitsijän toimistossa, niin saa tuntumaa siihen kuinka asioita hoidetaan. Jos ”toimisto” on tehty pikkuyksiöön, jonka keskellä on pöytä ja molemmilla puolen pöytää istuu koko  henkilökunta (1), kannattaa vaihtaa toimistoa. Sen lisäksi yrittäjä saattaa mainita olleensa alalla jo 50 vuotta ja saaneensa tuolin ja pöydän yksiön nurkkaan, osoittaa se, että menestystä ei ole tullut ja syystä.

Toinen vältettävä isännöintitoimistotyyppi on suuret valtakunnalliset isännöintifirmat kuten Ovenia. Molemmat tekevät isännöinnin lisäksi muutakin kuten; vuokraus, remontointi, tarkastus ja konsultointitoimintaa, jolloin on suuri vaara siihen, että Asunto-osakeyhtiön osakkaiden etu unohtuu. Pienet niin kuin suuret remontitkin voidaan ohjata omalle tytäryhtiölle tai tuttavalle remonttifirmalle.

Ovenian tapauksessa on erikoista se, että se kilpailee samoilla vuokramarkkinoilla, kuin osakkeenomistajat. On ollut viitteitä siitä, että Ovenian isännöinti pyrkii teettämään turhia remontteja, jotta sijoittajaosakkaiden sijoitetunpääoman tuotto laskisi tai tuotto menetettäisiin kokonaan, mutta samalla Ovenian tuotot kasvaisi omissa sijoituksissaan.

Isännöintifirma ei saisi pelata kaksilla korteilla.

Minä suosittelen isännöitsijäksi paikallista firmaa, joka on menestynyt paikallisesti. Tilitoimistotausta, ystävällinen palvelu, osakkaiden edun huomioonottaminen on hyvin tärkeää. Tärkeintä on tietenkin sijoittajan kannalta, että yhtiövastike pysyy pienenä, eikä turhia remontteja tehdä.

Sitten siihen minulle esitettyyn kysymykseen, kuka pitäisi valita isännöitsijäksi? En voi luetella koko Suomen isännöitsijöitä, mutta voin toki ottaa selvää. Tehdään vaikkapa valinta Joensuusta. On täällä muitakin hyviä, mutta nyt valitsisin Isännöintitoimisto Seppo Pusan ja Karjalan Tilipalvelu Oy:n. Isännöinti Halinen Ky:tä en suosittele.

But don’t get me wrong, …. minähän pidän kaikista isännöitsijöistä (melkein) ;DDD